2014年04月24日

自煮簡餐 - April Wong
減肥,關餐具咩事?

2013年11月22日
   

 

講到減肥,很多人會聯想到有咩唔食得,或者食乜好。有無諗過,用錯餐具都可以係致肥的原因?
科學研究指出,從我們吃下第一口食物,直至腦部發出飽肚的訊息,一般需時20至30分鐘。假如你習慣用大大隻湯匙食飯,狼吞虎嚥,不到10分鐘便完成整個飯盒的話,剛吃完那刻可能仲未覺得飽,但,再過10至20分鐘,就發現飽過頭了。日積月累,唔肥就奇。
我常常鼓勵客人用較小的餐具去實踐慢食,從而減低食量:「用細啲嘅餐具,慢慢食,仲可以食多幾啖!」反應大都正面。唯獨有部分朋友會話「唔慣囉」、「咁細隻,唔夠man囉」。
嗯,其實我明白嘅。為此,早前我親手造了一隻特別的木匙──一隻容量只有實際體積一半的木匙。可以用自己設計的木匙來食雪糕,又達到食少啲嘅效果,好開心,覺得一定要跟大家分享!如果你都有興趣造自己的木餐具,可參考以下資料啊!
木匙工作坊 by 擔泥 MUDwork
-造自己的餐具,還有精緻美味的素食餐。
查詢:http://www.facebook.com/MUDwork 或
致電:9218 2077 (阿恩)

營養學家,曾於東京研習日本料理,任職營養師。確信美味、簡單、健康可以共存,享受自煮的樂趣。
http://www.facebook.com/PrepareLessEnjoyMore/info
 

回首頁      列印

 

 

/112

會員登入
會員電郵:
會員密碼:
 
  忘記密碼 成為會員


Lee Theatre

 

母親節

 

am730專欄

 

C觀點中原城市領先指數
 
廚神旅遊

 

am730 廣告價目表 Advertising Rate Card

 

am730取閱網絡

 

遊戲得獎名單