2014年10月24日

 

廣告人語 - 畢明
粗口篇後記

2014年01月09日
   

 

都話廣告人好玩,而且低能,我愛!
關於廣告人的壞習慣──奇人奇技講粗口而不粗魯奇女子一案,據說回響頗烈,同業熱烈地爆粗熱烈地唱,我應有此報地率先收到廣告奇女子某的電話,一接通:「X,點Y解你嗰粗口四大美人冇我份㗎!」大興問罪之師,然後我們笑作一團,她認為如果搞X個粗口大賽,鬥XY人X得勁,粗XYZ講得夠賤夠過癮,佢唔X會輸囉。
然後,DDB交通部主管,即是我打令好友打來,又X!問人人都開名,你做乜唔開我名,係咪嫌我冇X你,身痕呀……之類之類,然後我們又笑作一團。你睇,人人以粗口講得出神入化為榮啊!起初我也有想要不要用化名,但那些popular的英文一街都係,Mary,David,小陳小李,誰知道誰是誰,這是insider’s joke only,且廣告人不拘小節,結果,反而因沒有被選中和沒有被開名俾人X!
而我被Christy姐X得很高興,廣告行的粗口為甚麼不同?因為友情、熟絡、幽默、自由、靈變、奔放,在粗口中盡在不言。
budming@yahoo.com

回首頁      列印

 

/88

會員登入
會員電郵:
會員密碼:
 
  忘記密碼 成為會員


Happy

 

Event

 

am730專欄

 

C觀點中原城市領先指數
 
廚神旅遊

 

am730 廣告價目表 Advertising Rate Card

 

am730取閱網絡