Ad Block Ad Block
娛樂
2024-06-09 11:37:02

柳應廷Jer「一首歌的時間」回歸 孖岑寧兒合唱爵士樂版《墳P》:迫佢學我首新歌(有片)

分享:
Jer柳應廷的「一首歌的時間」相隔4年後回歸,首集嘉賓請來岑寧兒合唱。

Jer柳應廷的「一首歌的時間」相隔4年後回歸,首集嘉賓請來岑寧兒合唱。

Jer柳應廷於2020年以個人身份推出《水刑物語》時,曾邀請不同歌手如Dear Jane、陳健安、林二洨等參與「一首歌的時間」,透過不同編曲一Take過合唱出道作,並以Live Band形式大玩不同歌曲的crossover,得到極大迴響。事隔4年,「一首歌的時間」載譽回歸,首個被邀請的嘉賓為岑寧兒(Yoyo),二人將Jer的新歌《約齊靈魂在墳墓開生日派對》(下稱《墳P)變身爵士樂版,兩人還合唱了Jer的《大海少年》,將於下周六(15)晚上時推出。Jer自爆很仰慕Yoyo曾幻想過跟對方合唱,連身邊朋友亦好希望二人能合作,可算夢境成真。不少樂迷聽了合唱版《約P》,都留言盼兩人有機會合作開騷。

Jer柳應廷的「一首歌的時間」相隔4年後回歸,首集嘉賓請來岑寧兒合唱。 Jer柳應廷與岑寧兒在「一首歌的時間」合唱《約齊靈魂在墳墓開生日派對》,花了不少時間重編。 Jer柳應廷與岑寧兒在「一首歌的時間」以Live Band形式一take過合唱《約齊靈魂在墳墓開生日派對》。 Jer柳應廷盼多唱Live並與不同歌手合作交流。 Jer柳應廷與岑寧兒在「一首歌的時間」以Live Band形式一take過合唱《約齊靈魂在墳墓開生日派對》。

自爆好仰慕Yoyo

Jer自爆十分仰慕Yoyo,全因Jer對方,向Yoyo自爆道:「對上一次係演唱出道歌,今次再做呢個Project,就好想搵圈裡面一直都好仰慕嘅朋友,Yoyo就係其中一位,佢嘅歌長期都喺我歌單裡面出現。我問Yoyo出歌未,佢話未呀,其實我心裡面好想佢快啲出歌。今次特登搵佢合作係好開心,因為一直以嚟都好欣賞佢啲歌,我自己喺台上唱過好多次,今次終於搵到你一齊唱我嘅歌,而你又好鍾意我嘅《大海少年》,我都好Surprise,所以好多謝你。」Yoyo指自己都聽過Jer翻唱自己的作品,並笑言:「Jer有講話可以唱新歌㗎,但我冇新歌,未寫完呀,所以不如唱你嗰啲啦!」

Ad Block

讚Yoyo電話錄音好正

二人合作送上爵士樂版本的《墳P》,Yoyo表示:「因為唔同嘅合作嘉賓,Jer都會將《墳P》重新編曲,Fit返各人嘅風格與感覺,所以準備今次嘅現場錄影,都溝通咗好多。」Jer半說笑指:「我迫Yoyo學習我首新歌,因為俾佢聽時係未出街。Yoyo仲俾咗好多意見點樣去改編,令到首歌可以有趣啲,所以呢個Version係好正。」能夠與前輩合作,Jer當然要趁機偷師, 他大讚,「Yoyo用電話錄音哼出整個Flow,係好正,如果有機會遲啲分享俾大家聽下。」

望有機會同台合唱

Yoyo聽到Jer這樣說,也不好意思道:「我自己的歌偏靜,怕大家以為要好靜態好Peaceful咁去完成一首好瘋狂嘅歌曲,其實都可以喺我熟悉嘅Genre(類型)裡面搵到一啲有Party氣氛嘅嘢,與其佢哋喺度估唱呢隻歌會係點,我不如分享我嘅感覺,但我唔識講,所以唱俾佢聽。」 經過這次合作,JerYoyo都很希望可以日後有機會同台演出,Jer更說:「其實我哋都想唱一首Yoyo嘅歌,或者留返下次上台先玩俾大家聽啦!」Yoyo都附和道:「我覺得有呢個機會嘅!」

請接受以下私隱政策及免責聲明,以示你同意am730內之私隱政策及免責聲明。了解更多
接受