Ad Block Ad Block
娛樂
2023-12-05 19:01:16

究竟讀緊乜|Dee哥被嘲IQ低慘遭團欺 193避過「屎味Mix & Match」保錡瞓棺材險窒息 肥仔睇到笑住喊(有片)

分享:
ERROR出席《究竟讀緊乜》記者會,分享拍攝趣事。(羅錦鴻攝)

ERROR出席《究竟讀緊乜》記者會,分享拍攝趣事。(羅錦鴻攝)

ERROR成員梁業(肥仔)、何啟華(DeeGor)、郭嘉駿(193)和吳保錡(保錡)主持的ViuTV 全新節目《究竟讀緊乜》已於昨晚首播,四子今日出席記者會為節目宣傳造勢,分享到訪台灣校園拍攝的難忘體驗,193形容ERROR將資訊節目發揮到淋漓盡致,變成綜藝節目,保錡最難忘是瞓棺材,觸發肥仔演技大爆發落下男兒淚,被Dee哥都封為ERROR的演技擔當。肥仔堅稱是發自內心的眼淚,Dee哥爆料指:「佢喊之前,我們差不多笑咗一粒鐘,仲未拍到導演所要的感受mode。」193指當時要體驗朋友離世的感受,但保錡在棺材裡又笑又撳電話,保錡辯解說,「要望住肥仔笑住喊,最勁真的蓋著棺材裡,我冇氧氣,唔係瞓著係暈低咗,直到打開棺材蓋,終於有氧氣,發出類似鼻鼾聲,其實是大力吸氣。」

ERROR在《究竟讀緊乜》記者會上,分享拍攝趣事。(羅錦鴻攝) ERROR在《究竟讀緊乜》記者會上,分享拍攝趣事。(羅錦鴻攝) ERROR在《究竟讀緊乜》記者會上,分享拍攝趣事。(羅錦鴻攝) ERROR在《究竟讀緊乜》記者會上,分享拍攝趣事。(羅錦鴻攝) ERROR在《究竟讀緊乜》記者會上,分享拍攝趣事。(羅錦鴻攝)

肥仔醉酒學外語特別high

四子接受訪問時,Dee哥自從在《ERROR暑期自作業》錄得最低IQ商數後,繼續成為團欺對象,全程被隊友嘲笑智商低,缺乏邏輯分析能力。談到《究竟讀緊乜》的難忘片段,肥仔首推學外語環節,193大爆,「因為佢飲醉酒做節目,原來真係好好睇,平時做主持超勁唔好睇。」肥仔解釋醉酒因由,「因為玩遊戲擲骰仔,輸咗要飲酒,係俄羅欺Vodka,我以為用杯水扮Vodka,點知真係要飲。」醉後的肥仔被爆學日文的「動()()」句子特別High保錡「善意」提醒肥仔要訓練酒量,「佢最經典係話保錡扶一扶我,然後下一分鐘瞓著咗。」

大爆經理人一身屎味

193自爆因排練舞台劇提早兩日火返港,逃過最辛苦的「屎劫」,留下3位隊友到農場為豬隻沖涼和執屎,肥仔大爆,「屎味勁到……被阿濟(ERROR經理人)吸晒喺個身度。」保錡續說,「佢又扮型唔著保護衫,好臭但又跟埋上車,全身牛屎豬屎味Mix&Match。」節目中,四子向台灣女生抄牌的「揸(加)你奶(Line)」環節,肥仔收穫最豐富,阿Dee就繼續排榜末,他們又比較不同大學女生的吸睛程度,訪問幾乎全程暴走。

ERROR受訪談及《究竟讀緊乜》的拍攝趣事,繼續發揮訪問大暴走本色。(羅錦鴻攝) ERROR受訪談及《究竟讀緊乜》的拍攝趣事,繼續發揮訪問大暴走本色。(羅錦鴻攝) ERROR受訪談及《究竟讀緊乜》的拍攝趣事,繼續發揮訪問大暴走本色。(羅錦鴻攝) ERROR受訪談及《究竟讀緊乜》的拍攝趣事,繼續發揮訪問大暴走本色。(羅錦鴻攝) ERROR受訪談及《究竟讀緊乜》的拍攝趣事,繼續發揮訪問大暴走本色。(羅錦鴻攝) ERROR受訪談及《究竟讀緊乜》的拍攝趣事,Dee哥被嘲IQ低全程被團欺。(羅錦鴻攝) ERROR受訪談及《究竟讀緊乜》的拍攝趣事,繼續發揮訪問大暴走本色。(羅錦鴻攝) ERROR受訪談及《究竟讀緊乜》的拍攝趣事,繼續發揮訪問大暴走本色。(羅錦鴻攝)

Dee哥高呼:IQ低但有得威

談到四人工作近況,Dee哥首次為迪士尼100周年動畫配音,更與鄭欣宜(Joyce)合作,他表示,「每次跟Joyce合作都好開心,過程好順利,因為佢好鍾意迪士尼,對她對我來說都意義重大。」又一次成就解鎖,Dee哥得戚表示,「IQ低但有得威。」193乘機嘲笑他小學雞,適合為動畫配音。193早前完成首次舞台劇《Laugh Vacation》演出被飛到日本旅遊放假,提到獲拍檔吳海昕讚準時,他一臉認真表示,「準時唔係讚美,我哋做藝人一定要準時。」3子即時笑破肚皮。

肥仔為黎明個唱編舞:黎生直接表明坐喺度

保錡獲陳偉霆拍片鼓勵兼follow IG,他直言好開心,「欣賞佢堅持,係一件難事,最近我睇完培生擂台,有位拳手叫彬叔,佢本來想做演員,我覺得堅持的人,全部都需要支持。」他表示盼有機會合唱。肥仔擔任黎明演唱會的舞蹈總監,他形容是人生成就解鎖,但不忘補充,「黎生好直接表明坐喺度,我只係幫dancers排舞。」3子隨即大讚肥仔,叫他退居幕後做ERROR的舞蹈總監,讓他們做幕前擔當。

請接受以下私隱政策及免責聲明,以示你同意am730內之私隱政策及免責聲明。了解更多
接受