娛樂
2024-06-19 17:53:51

談判專家|上映6天票房直迫1000萬 劉青雲周末帶「人質」入戲院謝票

分享:
談判專家|上映6天票房直迫1000萬 劉青雲周末帶「人質」入戲院謝票

劉青雲將於本周末入戲院謝票。

由劉德華監製、邱禮濤執導、兩大影帝劉青雲及吳鎮宇主演新片《談判專家》(Crisis Negotiators),改編自荷李活電影《冇數講》(The Negotiator),該片在港上映六日(截至6月18日),本地票房衝破850萬,成績理想。為答謝觀眾支持,今個周末(6月22日),向來鮮有公開謝票的青雲,將會聯同邱禮濤導演、戲中「人質」三人組包括周文健(Michael)、楊偉倫(阿卵)及顏卓靈一同現身戲院與大家見面。

《談判專家》眾演員出色演技確實功不可沒,有賴兩位影帝及一眾配角精彩演出,獲觀眾擊掌讚賞,周文健與阿卵生鬼有趣的表現緩和戲中談判氣氛,至於姜皓文、鄭則仕、苗僑偉等人組成的警察團隊,就為戲中提供不少緊張情節。能夠成為網民熱話對象,Michael當然開心,分享感受時更提到,非常榮幸今次跟青雲相隔多年再度合作,又談起陳年趣事。而今個周末,青雲就會聯同邱禮濤導演,及Michael、阿卵、顏卓靈3位戲中人質一同到戲院謝票,觀眾能夠近距離與影帝「談判」!

adblk5
吳鎮宇主演新片《談判專家》叫好叫座。

吳鎮宇主演新片《談判專家》叫好叫座。

Michael戲中飾演內部調查科警官李俊傑,被卓文偉(劉青雲 飾)在警局脅持期間,二人互相鬥氣一幕,令觀眾留下深刻印象,Michael開拍之前有花心思跟邱導研究角色,欣喜大家喜歡他的表現:「我本人最深刻嘅對白,就係我臨死之前嗌『媽咪』,因為現場啲觀眾笑得好開心!」Michael與青雲戲中擦出火花,原來兩人相識多年,青雲早前專訪亦提到今次很開心再跟Michael相遇,Michael都有同感:「31年前我哋一齊拍過《七月十四》,然之後我哋仲拍過鄭則仕先生監製嘅《運財童子》!佢個英文名亦都係我當時幫佢改嘅,Sean!所以咁多年後好似見返一個失去嘅老朋友咁,咁多年冇合作但係仍然有返我哋以前演戲嘅默契。同劉生做戲好有安全感好有信任,好舒服!我哋以前合作嘅電影都係有喜劇成分喺度,所以好自然呢一部唔多唔少都會有。青雲曾經同我講過,Michael你唔好以為你好笑,只不過見到你嘅忍笑嘅樣我先笑㗎咋!」近年回歸影壇的Michael,又指電影充滿90年代港產片風格,不過最大分別是以前單機拍攝,現時最少要兼顧三部同時拍攝的機器,非常不簡單。

adblk6

戲中與青雲抗衡到底,還有姜皓文飾演的重案組警長李志斌,戲中黑哥指揮團隊硬闖警局拯救人質,過程中又要跟另一談判專家謝家俊(吳鎮宇 飾)合作,黑哥周旋兩大影帝之間,他就形容跟兩位鬥戲相當精彩:「同青雲哥有一場落口供嘅戲,同埋另外一場喺臭格入邊佢逃走嘅戲,我都好深刻。另外對我嚟講,鎮宇哥係不嬲好Cool㗎嘛,喺現場就算拍戲都少傾偈,但係今次可以喺戲入邊,直頭兜口兜面對佢呼呼喝喝,過戲癮之餘自己都覺得好過癮。」身在馬來西亞拍戲的姜皓文,遠在海外都為劇組打氣,希望票房節節上升。

adblk7
周文健 楊偉倫 顏卓靈