Ad Block Ad Block
娛樂
2023-12-03 19:32:50

《造星V》「做工佬」Ritchie孖Chit推新歌《雞蛋仔格仔餅》 以地道小食記錄香港回憶

分享:
《造星V》「做工佬」Ritchie孖Chit見證新歌《雞蛋仔格仔餅》 MV在戶外大屏幕首播。

《造星V》「做工佬」Ritchie孖Chit見證新歌《雞蛋仔格仔餅》 MV在戶外大屏幕首播。

《全民造星V》的馬來西亞參賽者「做工佬」Ritchie(梁瑋城)與同為海外參賽者、來自美國的Chit Wong(黃哲)正式進軍香港樂壇,推出首支合唱單曲《雞蛋仔格仔餅》,以地道小食記錄他們對香港的回憶。兩人日前現身尖沙咀重慶大廈附近,見證首個MV戶外播放宣傳,於街頭busking,獻唱多首粵、國語及英文歌,大批「工友」(Ritchie Fans)和「哲學家」(Chit Fans)到場支持,場面熱鬧。Ritchie粉絲更自資於尖沙咀重慶大廈外牆的巨型LED wall,連續14日播放《雞蛋仔格仔餅》MV以作應援。Ritchie見證人生第一次喺戶外大螢幕出現,大感震撼。

「做工佬」Ritchie孖Chit推出合唱歌《雞蛋仔格仔餅》。 「做工佬」Ritchie孖Chit在尖沙咀busking,並唱新歌《雞蛋仔格仔餅》。

新歌MV兩日內破10萬次瀏覽

Ritchie雖於《造星V》20強止步,但憑其勤力用心的「做工佬」形象,成功吸納大批香港樂迷,促使他繼續邊唱邊做工,與Chit推出合唱歌《雞蛋仔格仔餅》,原來創作靈感源自參賽的回憶,「當時我哋日日都經過一間賣雞蛋仔同格仔餅嘅鋪頭,但係我哋為咗keep fit,唔敢成日食,不過呢個係我哋對香港第一個好深刻印象嘅食物。完咗個節目之後,我哋好快就夾埋寫歌,有次企喺嗰間鋪出面,見到『格仔餅一個十五蚊』就擺落歌詞入面,我哋想寫啲好生活化嘅嘢落去。」早前兩人更於彩虹邨及旺角街頭拍攝MV,以香港地道文化融入歌曲。MV於上周四(1130)首播後,短短2日已衝破10萬次瀏覽量。

 「做工佬」Ritchie孖Chit在尖沙咀busking,並與粉絲合照。 「做工佬」Ritchie孖Chit在尖沙咀busking,並唱新歌《雞蛋仔格仔餅》。

獲導師韋羅莎隔空打氣 期待與馮允謙師徒合作

RitchieChit回想造歌的過程,笑指創作是最簡單的部份,反而派歌到不同社上平台比想像中不同,Chit說:「原來要寫自我介紹,又要擺啲靚靚仔仔嘅相,雖然唔係好難,但係我哋事前完全無諗過要準備呢啲。」Ritchie表示是很特別的體驗,尤其自己在馬來西亞做工,現在要以歌手身份介紹自己,仍然在適應緊期。他們又感謝韋羅莎隔空打氣,Ritchie說:「我哋都未send首歌畀佢,佢已經上網聽咗,好多謝佢咁支持我哋。之後都想send首歌畀Jay Fung(馮允謙),最好梗係可以同佢一齊寫首廣東歌啦,參加《造星》嗰陣同佢都好friend,希望有機會同佢合作就好。」

請接受以下私隱政策及免責聲明,以示你同意am730內之私隱政策及免責聲明。了解更多
接受