娛樂
2022-08-05 20:15:51

Do姐憶童年如白雪公主 余德丞初入行見負評即刪

分享:
余德丞坦言現在的生活非常開心。

余德丞坦言現在的生活非常開心。

余德丞(Dickson)宣布離巢無綫後,除開立自己的網上頻道,早前更加入鄭裕玲(Do姐)主持的電台節目《口水多過浪花》,大受歡迎。日前,他在社交平台分享與Do姐夜遊主題樂園的片段,片段二人卻分享了一些人生經歷。

Do姐表示看完煙花匯演後,令她回想起一些童年的不快回憶,她表示︰「我見到頭先有白雪公主喺嗰個騷,我記得我細個嘅時候,我媽咪帶我去睇白雪公主,呢個人物對我都有啲啟發。大家都知道我係單親家庭嘅,你知白雪公主被後母恰,又趕咗佢出嚟。人生其實唔係好開心嘅,等於我當時咁樣。見到佢後尾認識咗七個小矮人,七個好好嘅朋友幫佢渡過好多難關,後來有王子錫番佢、救番佢。我覺得人生喺最唔好嘅時候唔好失望,往往有啲人對你有幫助,或者自己發奮嘅時候,一定係有彎轉嘅,佢會變得更好嘅。」

而余德丞亦憶起初入行時,面對負評的感受,他表示︰「有一日,有人喺社交平台上留咗一啲負面嘅評語,咁之後我就delete佢。咁就大件事啦,佢見到你delete,佢瘋冚埋嚟呀,一百幾廿萬個咁,之後我就學識點樣去面對。」余德丞坦言現在面對負評,先會分析︰「係正面嘅評語,定係一個惡意嘅攻擊。如果係一個正面嘅評語,咁就要聽一聽對方想你有啲乜嘢要改進,吸收咗呢個經驗再上路。」最後Do 姐亦問到余德丞是否活在當下,現在的他是否最開心?余德丞除表示加入了《口水》後好開心,更坦言現在的他很開心,因為能夠做到自己鍾意做的事,發揮到自己,每一日都好充實。

Do姐自言像白雪公主一樣,在單親家庭長大。

Do姐自言像白雪公主一樣,在單親家庭長大。

隱私權保護政策
請細閱並示意接受以下私隱政策及免責聲明,按下「接受」表示你已同意並願意接受 am730 網站內之私隱政策及免責聲明。了解更多
接受