娛樂
2022-09-05 18:39:27

草蜢邀鄭欣宜及湯令山合作 蔡一智認有私心

分享:
(左起)欣宜、湯令山及草蜢一齊上ChillClub。

(左起)欣宜、湯令山及草蜢一齊上ChillClub。

草蜢將於10月紅館舉行演唱會的,昨晚(4日)與鄭欣宜(Joyce)和湯令山(Gareth.T)一齊上ChillClub,分別crossover 演唱《怎麼天生不是女人》和《一加一加一的愛》,原來今次邀請合作全是蔡一智的私心。

相隔多年,草蜢與Joyce再度同台合唱表演,阿智讚Joyce:「早前睇咗Joyce紅館演唱會,好感動,佢嘅台上光芒越來越勁,而今日邀請佢同我哋合唱之餘,我係有私心,好想現場欣賞佢表演新歌《GLITTERFALLS》,剛才睇到佢又唱又跳,好精彩。」Joyce表示感謝:「好開心可以同草蜢哥哥crossover佢哋嘅歌,我揀咗《怎麼天生不是女人》,是傑仔哥哥作曲架!」蔡一傑笑說:「真識貨!」

草蜢將於10月開騷。

草蜢將於10月開騷。

至於Gareth.T,他來自美國伯克利音樂學院,阿智揚言以他為努力目標,說:「Gareth.T返嚟香港後,為樂壇好多歌手寫咗好多好作品,我好留意佢,尤其是佢來自嘅音樂學院,係我好仰慕嘅學院,我希望退休後可以去讀。」在旁傑仔笑指阿智妄想。

今次合唱,Gareth.T花了很多心思,在眾多草蜢金曲中挑選合唱《一加一加一的愛》後,還主動參與新編伴奏部份,他說:「我好鍾意呢首歌嘅小提琴伴奏部份,好有法國風味。」原作者阿智好感動:「係呀,我寫嘅時候就係想帶出法國情懷。」傑仔說:「雖然呢首歌係多年前嘅作品,但我哋好少公開演唱,今次因為Gareth.T而表演,難得好機會。」蘇志威建議新編曲版本加入他們紅館演唱會的歌單內。

隱私權保護政策
請細閱並示意接受以下私隱政策及免責聲明,按下「接受」表示你已同意並願意接受 am730 網站內之私隱政策及免責聲明。了解更多
接受