娛樂
2022-08-29 03:23:21

林家謙演唱會|尾場爆喊感言:開騷要過最大關口係自己

分享:

首次在紅館舉行演唱會的林家謙,在尾場情緒爆發,一邊分享今次個唱的點滴,一邊爆喊,期間他透露,今次入紙申請紅館檔期是「一擊即中」,但同時亦感受到極大壓力,而最大的心理關口,就是自己。

即睇林家謙演唱會尾場相片

林家謙 林家謙 林家謙 林家謙 林家謙 林家謙 林家謙 林家謙 林家謙 林家謙 林家謙 林家謙 林家謙 林家謙

家謙:我真係唔夠歌

當演出進入尾聲,林家謙逐一鳴謝不同單位後,便分享今次開騷的經歷和感受,他表示:「做呢個騷,除咗好多外在環境因素,每日要拆彈,其實要過最大關口係自己。因為大家鍾意我,其實係我僥倖。要應付呢個騷,我真係唔夠歌,同埋唱歌方面都唔係好大信心,所以本來我一直都冇諗開騷。」

林家謙演唱會尾場嘉賓:岑寧兒

岑寧兒 岑寧兒 岑寧兒

入紙紅館一擊即中

家謙又透露,是演唱會總監馮貽柏(Alex)為他入紙申請紅館檔期,「佢話入紙都唔一定批,入定先,兩、三年後再算。點知一入就批咗……所以我好努力去做好多歌、出碟,因為我想個騷唱多啲自己嘅歌,唔想唱太多人哋嘅歌,但望住個rundown好沮喪,因為砌極都好似唔夠歌。」家謙坦言好幾次想取消個騷,甚至開騷前兩個星期曾打算宣布取消。

林家謙演唱會尾場嘉賓:陳蕾

陳蕾 陳蕾 陳蕾

多謝林夕鼓勵 感謝黃偉文幫助

及後,幸得兩大填詞人——林夕與黃偉文(Wyman),加上Tyson YoshiSerrini的鼓勵,令家謙有信心踏上紅館舞台,「有晚練歌好沮喪,有人打嚟,講咗啲好好嘅說話,令我有力量繼續做呢件事,多謝夕爺。」他又多謝一直幫他做這個騷的前輩,特別係為《邊一個發明了ENCORE》填詞的Wyman,家謙表示:「演唱會主題曲,Wyman寫嘅詞,覆蓋咗我好多人生所有嘢。」

好好記住這城市的一切

最後,家謙表示,人生很多事都不可以enocre,只要你記住佢發生過,好好存在你心裡,已經足夠。他續說:「我知道有好多人睇完呢7晚騷,就會離開呢個城市,去另一個城市過他們的生活,希望你們飛走了,仍會記住這個城市所有的一切,希望你哋記住呢七晚騷,所有美好的回憶,好好保護心中那團火,我哋某年夏天會再相聚。」

林家謙演唱會尾場嘉賓:RubberBand

rubberband rubberband rubberband

很多事不可以encore

最後家謙表示,人生很多事都不可以encore,只要你記住有發生過,好好存在你心裡,已經足夠。他續說:「我知道有好多人睇完呢7晚騷,就會離開呢個城市,去另一個城市過佢哋嘅生活,希望你哋飛走咗,仍會記住呢個城市發生過嘅一切,希望你哋記住呢七晚騷,所有美好嘅回憶。」

隱私權保護政策
請細閱並示意接受以下私隱政策及免責聲明,按下「接受」表示你已同意並願意接受 am730 網站內之私隱政策及免責聲明。了解更多
接受