財經
2024-07-11 04:30:11
日報

大減價後遺症

分享:
租金

大減價後遺症

上星期日行中環,本來打算去平日很鍾意去的英國百貨公司買嘢,但最後都係唔去。因為在三個月前,我收到一個由百貨公司發出的短訊,憑著短訊去買嘢,可以有七五折,我以為是講笑,或者有設限,原來是真的,沒有設限,買任何貨品,買幾多都可以,我於是買了很多。不過,自此之後,我冇再去那一間百貨公司買嘢,因為我覺得,如果我買了之後收到短訊,豈不是很蝕底,我寧願等收到短訊才去買。 

有不少人認為,生意唔好,減價是促銷不二法門,老實說,的確如此,不過,當回復正常價格之後,生意往往會更差,據聞,曾經將叉燒飯減到10蚊盒的舖頭,在回復正價之後,生意大幅減少,因為去買叉燒飯的人會覺得,用超過一倍價錢買以往10蚊可以買到的叉燒飯,認為老闆很暴利,寧願幫襯第二間,大幅減價的老闆未必知道這個後果。 

adblk5

有人話,真係唔知點解,近排執笠的舖頭比疫情的時候仲要多。其實,這也是大減價之後遺症,在疫情的時候,不少舖位業主與租客共渡時艱,大幅減租;在疫情之後,租金回升,但租客唔適應,認為業主暴利,寧願執笠唔做生意。其實,一個食肆舖位租金,在疫情前佔營業額15-18 %,最近則佔13-15 %,已經為租客創做了一個良好營商環境。但租客仍然話太貴,寧願唔做都唔租,業主都冇辦法,有零售協會主席叫業主大幅減租三成,而事實上租金所佔主席那個行業的生意額1.2%,以往是2-3 %,仲要大聲疾呼叫減租,真的是無話可說。其實,不少業主寧願個客唔租,他們可以用市值租金將舖位再租出去,市值租金往往大幅高於現有租金,租客其實是受到疫情時大減租所累,認為現在租金太高,寧願唔做生意都唔租。不過,姣婆守唔到寡,租客很快就會再租一個租金仲貴,地點又冇以前咁好的舖位做生意。 

adblk6