好多嘢做好少嘢出
2020-11-25

多得跳舞群組,說好的第四波果然來了。

和廣告公司老友聊起,疫情來到今時今日,生意如何呢?

答案實在掂:好多嘢做,冇乜嘢出。

LOL。明晒。

客戶大人找廣告公司做嘢,一日在改,一日未出街,一日未final,都冇錢收。如果,年中一味做、一味做、一味改,一味睇定啲,就是齋做冇production。

冇production,其實廣告公司可以說是食風的,基本上是收到落單,但埋唔到張單。

廣告客戶可能也進退兩難,你想plan一些推廣動作,但又不敢太輕舉妄動,又不能不先做一兩手準備,試著在疫情之中管理好自己的策略、能見度和打法,防守也有防守的布陣。

麻煩是疫情變化無端地,根本無法計劃,計得了自己,計不了政策,計算埋政策風險,計不了外國的疫情影響之輕淺。

於是,唯有做住先。廣告,是plan ahead的工業,不能早作計劃,先天廢了大半武功。

Ranking
See All
See All
See All
See All

隱私權保護政策

請細閱並示意接受以下私隱政策及免責聲明,按下「接受」表示你已同意並願意接受 am730 網站內之私隱政策及免責聲明。了解更多