Am730
影得肉酸 不影響作品偉大
2021-03-15

2021秋冬時裝周又曲終人散,看了幾個大牌子的數碼騷,即係定時定候開定部機睇live streaming。看了LV、Chanel、Prada、Givenchy、Miu Miu等等,基本上都不醜,Chanel返回70’s突然回春,Miu Miu則比家姐Prada更出色(Raf Simons情何以堪),更樂見Matthew M. Williams第二季的Givenchy有進步,但看完會嘩嘩連聲讚嘆不已的卻沒有。應該是自己問題,對住啲衫太耐,「滑晒牙」了。
 

反而在出名(貴)的二手名牌網頁Byronesque Vintage發掘到驚喜,一向都很喜歡它的姊妹Instagram,名字叫@shitpicturesofgreatclothes,即係「影得勁肉酸的偉大作品」,因為這個二手名牌網搜羅到許多中古超罕名牌作品,好像玲姐1997年春夏的「腫瘤裝」、罵字1999年秋冬的棉被褸等,有些貴到可以上六位數字,所以我說它出名貴絕對有理由。

網站除了向專業收藏家、對時裝素有研究的人埋手外,網頁時不時收到許多飛來蜢DM(直接訊息),這些DM隨時都有「好嘢」,但是相片質素就會很「素人」及「求其」,例如隨意將衣服放地下縐到似梅菜照影,或者完全out-fo不對焦,網頁負責人靈機一觸,特別為這些相開個新IG,「影得勁肉酸的偉大作品」就由此而生。

Am730
Azzedine Alaïa 1991年秋冬豹紋ensemble,dummy瞓地影到似條屍。
Am730
Tom Ford年代的Gucci以sex appeal行頭,呢條96年秋冬的恥骨中空貼身裙超性感,但就咁攞個鐵絲衫架掛上影,背景似荒廢地盤添。
Am730
Comme des Garçons 1997春夏腫瘤裝,影到兩pat嘢咁,服咗佢。
Am730
Nicolas Ghesquière在Balenciaga首季作品,1998年秋冬長身皮褸,咁樣影法連正面都無,都咪話唔求其。
Am730
John Galliano時期2003春夏的Dior腰鏈,來相鬆郁矇,退地product shot就睇得返清楚。
Am730
飾物原貌
Am730
Balenciaga 2003年秋冬作品,呢張影得唔算shit,當年一看覺得驚為天人,可以將運動風褸扭到咁,又型又靚,今時今日Nicolas喺LV已經交不到這個水平的貨了。

有時單看這些相片,岩岩巉巉「霉dum dur」咁,完全recall唔到件作品本來真貌,這些肉酸相還有一種漫不經意的氣質,好多時伴隨著名牌那種show off同勢利的乞人憎感覺沒有了。也正因為如此,我會專登摷返件衫個天橋look看看,當中有時會勾起無限回憶,我當然冇咁富貴可以擁有,但至少以前做嘢時拈過摸過上手,當看旅遊特輯般睇咗當去咗,名貴時裝應當如是觀,看過就當擁有過㗎啦,𠱁下自己開心都可以啩。

Ranking
See AllAm730
See AllAm730
See AllAm730
See AllAm730

隱私權保護政策

請細閱並示意接受以下私隱政策及免責聲明,按下「接受」表示你已同意並願意接受 am730 網站內之私隱政策及免責聲明。了解更多