Am730
過氣潮牌Vetements 新季消費香港抗爭運動
2021-02-01
Am730
Am730
Vetements 2021秋冬靈感來自藍色水的系列。

Vetements 2021秋冬新季作品靈感來自「在地獄生活中的我們」,當中有政治表態扮Bernie Sanders的slogan tee,其中藍色潑墨效果衫裙,如果唔係品牌CEO Guram Gvasalia(即係Balenciaga創意總監Demna Gvasalia的細佬)煞有介事向《Vogue Runway》話,靈感來自香港警察出動藍色水嘅水炮車射向示威者,不要說是香港,就算全球時裝界都應該會冇乜人理。
 

用過氣潮牌來形容Vetements不算mean了,2017年品牌來香港開限定快閃,那批DHL風褸T恤唔算太賣得,之後品牌「呼風喚hype」的能力一年衰過一年,到2019年Demna就宣布離開自己創立的品牌,俾晒佢阿哥打骰。當時Demna話覺得自己已經完成創新者的使命,可以功成身退,計我話其實已經聞到「𤓓味」,接著更被潮網Highsnobiety報道品牌積存太多舊貨要割價求售,至此品牌不要說hype,簡直愈來愈頹。

Am730
全個系列有156個look,都唔知做咁多衫出嚟做乜,有好多都是重複前人的idea,抄襲成軍,這款靈感擺明來自Martin Margiela 97秋冬經典的Stockman系列。
Am730
Martin Margiela 97秋冬Stockman
Am730
呢幾套Vetements 2021秋冬,全部都是想從「罵治」那裡偷師借屍還魂,抄考都搵個新對象吖,佢厭唔厭嘅唧。
Am730
時裝糾察Diet_Prada,都出文嘲Vetements抽水。

來季取材正因為涉及香港抗爭運動,連遠在美國的Diet_Prada都覺得品牌是消費反抗力量,香港這邊黃絲陣營更加反應大,估唔到官方喉舌某報都好似執到寶一樣,拿來大書特書一番。一篇「Vetements賣暴動衫 」的文章,前一句「暴動」,後一句「暴民」,可謂緊跟黨路線,但內文有點古怪,引用「佬訊」全句quote不特止(「諗起當仲有好多人坐緊監時,第時可能有班rich kids著住件衫周圍走,又有班人喺背後數緊錢,我有啲作嘔。」),連登網民熱烈討論又照登如儀,全篇文章六段,當中四段都是黃絲看法,除咗條標題party line跟得好足之外,話係蘋果文都有人信,哈。

Ranking
See AllAm730
See AllAm730
See AllAm730
See AllAm730

隱私權保護政策

請細閱並示意接受以下私隱政策及免責聲明,按下「接受」表示你已同意並願意接受 am730 網站內之私隱政策及免責聲明。了解更多