Am730
梅艷芳|古天樂演劉培基 大讚王丹妮演出神似
2021-07-15

由新人王丹妮(Louise)主演的電影《梅艷芳》,早前公開首段預告片,坊間大讚這位新人飾演梅艷芳非常神似。日前,電影公司特別請來鄭裕玲,訪問片中兩位主角古天樂和Louise,席間就連古仔都大讚Louise的演出入木三分。

相關新聞:梅艷芳|最新預告出爐 王丹妮比陳煒更似

news-images
Do姐在訪問中亦表示,Louise的外貌具有梅艷芳氣質。

古天樂被嚇親

古天樂在片中跟Louise有不少對手戲,對於這位新人,他表示:「第一眼見到佢嘅外貌,真心講句,好放心。喺拍攝過程中,見到佢好勤力,睇得出佢每一場戲事前都做足準備工夫。無論形態、說話語氣都好神似。」他又憶述一次拍攝時的趣事:「我拍攝嘅主要場景係一幢舊樓,記得一次cut機之後,燈光熄咗,正當我準備返休息室,行到樓梯轉角位嗰剎那,見到Louise嘅身影,當場個心即刻寒起來,嚇咗一跳,可想而知佢到底有幾神似!」

news-images
早前公開的預告片,已可見Louise的造型有多神似。

飾演良師益友為梅姐圓夢

梅艷芳曾有一個心願,就是嫁給舞台,而在電影中,古天樂飾演著名時裝設計師劉培基,一位幫助梅艷芳圓夢的良師益友:「我飾演劉培基,佢陪伴梅姐成長。梅姐當年舉行最後一個演唱會,搵劉培基完成佢嘅夢想——幫佢做一套婚紗嫁俾舞台,梅姐過往形象大膽、創新、前衛,造型都係劉培基為佢設計。」

news-images
Louise身高179cm,難怪古天樂笑言:「最好唔好著咁多高踭鞋啦!」
Ranking
See AllAm730
See AllAm730
See AllAm730
See AllAm730
Am730
大叔的愛|盼開續集或電影 Anson Lo想同Edan拍閨房樂
Am730
Am730
《戲曲天地》粵劇的美學 由「神功戲」說到「劇院戲」
Am730

隱私權保護政策

請細閱並示意接受以下私隱政策及免責聲明,按下「接受」表示你已同意並願意接受 am730 網站內之私隱政策及免責聲明。了解更多