Ad Block Ad Block
娛樂
2024-06-11 15:28:14

何太又強調唔係貪何伯450萬 翁靜晶回應「買律師牌」言論

分享:
何太如今成為網絡紅人。

何太如今成為網絡紅人。

《東張西望》的何伯個案至今仍成為網民茶餘飯後的話題,何太更成為網上紅人,試過開直播跟何伯咀對咀,又不時回應網民的提問,日前她在抖音粉絲群組錄音回應有關貪錢指控,稱何伯無論如何都要拿回450萬,否則「死都唔眼閉」。

何太曾在直播中數度跟何伯錫錫。

何太曾在直播中數度跟何伯錫錫。

何太在錄音稱何伯「俾啲不孝仔女搞到得半條人命」,更稱他們搞到何伯「差啲死咗」。她再三強調自己不稀罕450萬元,「我老公死咗既話,我燒嗰啲真錢畀佢呀,得未?450萬真係太少呀,護理佢老人家身體都唔得架,都未夠吖,萬一有咩重病,係咪?」她又指如何伯過身,會拿對方的錢去做慈善,到時會捐出去。

Ad Block
何太稱自己不是稀罕何伯的450萬元。

何太稱自己不是稀罕何伯的450萬元。

何太批評翁靜晶

早前翁靜晶曾在直播談論何伯到銀行提款的個案,提及過去有關案例及銀行處理手法。有網民就內容在何太的抖音粉絲區提起,何太就激動表示「嗱,你再提呢個律師嘅名呢,我證明你同佢係一派,一派胡言呀你。並不停批評翁靜晶。

反問邊到有得買律師牌

昨日(10日)翁靜晶在其YouTube頻道回應有關言論,她說︰「有人話,翁靜晶個律師牌,有人講個牌買返嚟㗎喎!哇,我聽到好開心喎!我想問有得賣嗰個人係邊度有得買呀?我想買多個喎,如果有不如買多個,你介紹我買多個啦,要幾多錢?如果買得起,買多個都唔錯喎咁樣。更笑言發表有關言論的人「都幾傻」。

翁靜晶不點名指何太只用錢去衡量。

翁靜晶不點名指何太只用錢去衡量。

有人以為錢就係一切

翁靜晶稱自己12歲入行,老中青的人都認識她,見證自己的成長,「人哋鍾意講,咪由得佢講囉,最緊要就係,係咪事實?同埋傷唔傷害到你囉,如果講啲咁傻嘅嘢出嚟嘅人,傷害嘅就係自己喇!尤其是你自己又唔係咁得人鍾意嘅,你仲要又話房屋署長又點又點,咁你覺得你咁做法,鍾意你嘅人係多咗定唔鍾意你嘅人會多咗呢?繼而講解事務律師及大律師的分別,以及自己成為律師的經過。

 

她亦借一名內地女士來港開戶口,並用錢賄賂銀行職員的個案作為引子,稱「有啲地方我哋覺得可以俾錢就可以做到㗎喇,但香港係唔得嘅,因為香港有ICAC,咁所以我哋就唔可以用錢去買嘅。講嘢嘅人,佢做嘢嘅模式就係『錢就係一切,你有錢就可以買到任何嘢喇』,咁可以講俾你聽,好難喇!同埋香港法庭係非常之難買通嘅

不點名指有人怕窮

她稱有些人的價值觀是以金錢去衡量價,並認為有錢才會成功,「其實成唔成功呢個定義唔係你自己畀自己㗎!係社會俾你嘅評價。

她又分享媽媽教導她的說話,她說:「有啲人咩都唔驚,係最驚窮,因為佢哋窮到怕喇,佢哋唔可以再俾自己去返嗰個位度,唔好講咁多禮義廉恥,因為佢哋目標同我哋唔同,同埋佢哋經歷過嘅嘢,唔係我哋所可以明白,佢哋經歷嘅慘況唔係我哋可以體會,各人有各人嘅前因後果。

 

Ad Block
請接受以下私隱政策及免責聲明,以示你同意am730內之私隱政策及免責聲明。了解更多
接受