Ad Block Ad Block
職場
2024-02-11 17:15:42

農曆新年2024|親戚追問人工同感情狀況? 5款神回應輕鬆秒殺萬年長輩題

分享:

【萬年長輩題】親戚FAQ:人工幾多?幾時結婚?5個幽默神回應秒殺萬年長輩題

過時過節,最開心是有利是逗有假放,最谷氣當然要數每逢拜年總有不識趣的親戚、長輩鍾意問長問短!而親戚們老是常問的問題,離不開:「依家做緊咩呀?」,然後是follow-up question:「搵幾錢人工呀?」。感情方面,上句問:「有冇女/男朋友」,下句接力:「幾時結婚呀?」結婚都未夠,轟炸繼續:「幾時生返個呀?」

各位打工仔,面對這些問題,不用愁,亦不必躁底,因為Jobsdb已經為你準備了幽默與智慧並重的應對答案,遇親戚窮追猛打,必要時使出神回應,秒殺他們的問題!

文章由SEEK旗下領先的香港網上求職招聘平台JobsDB提供

農曆新年食物,年糕、蘿蔔糕、湯圓、黃金糕邊款卡路里最高?(am730製圖)

農曆新年食物,年糕、蘿蔔糕、湯圓、黃金糕邊款卡路里最高?(am730製圖) 農曆新年食物,年糕、蘿蔔糕、湯圓、黃金糕邊款卡路里最高?(am730製圖) 農曆新年食物,年糕、蘿蔔糕、湯圓、黃金糕邊款卡路里最高?(am730製圖) 農曆新年食物,年糕、蘿蔔糕、湯圓、黃金糕邊款卡路里最高?(am730製圖) 農曆新年食物,年糕、蘿蔔糕、湯圓、黃金糕邊款卡路里最高?(am730製圖) 農曆新年食物,年糕、蘿蔔糕、湯圓、黃金糕邊款卡路里最高?(am730製圖) 農曆新年食物,年糕、蘿蔔糕、湯圓、黃金糕邊款卡路里最高?(am730製圖) 農曆新年食物,年糕、蘿蔔糕、湯圓、黃金糕邊款卡路里最高?(am730製圖) 農曆新年食物,年糕、蘿蔔糕、湯圓、黃金糕邊款卡路里最高?(am730製圖) 農曆新年食物,年糕、蘿蔔糕、湯圓、黃金糕邊款卡路里最高?(am730製圖) 農曆新年食物,年糕、蘿蔔糕、湯圓、黃金糕邊款卡路里最高?(am730製圖)

問題一:你依家做緊咩呀/返緊咩工呀?

答案愈vague愈好,建議用地點或場所去代入你的工作,長輩們就會比較容易picture到件事。

第一手回應:「返緊銀行/政府工/醫院/寫字樓/地盤/餐廳/機場/學校/超市/車房/喺屋企返工。」(心法:含糊帶過可以輕鬆KO不是真心對你工作有興趣的親戚們,減少因認真回答導致不必要的腦細胞損傷。)

神回應:萬一遇上親戚追問:「咁即係咩工嚟㗎?」你又可以用「答咗等於冇答法」回應:「喺銀行/政府部門/醫院/寫字樓/地盤/餐廳/機場/學校/超市/車房/屋企做嘢囉。」(心法:用麥兜帶你遊花園mode耍走他們,最大好處是reuse原先的答法,毋須增添內容,又可以令長輩感無癮知難而退。再進一步,答完借故去廚房斟水或借尿遁,就此打住這個話題。)

問題二:搵幾錢人工呀?

深呼吸,冷靜再回。

第一手回應:「夠生活啦。」(心法:避重就輕,盡量使用最少的言辭,識趣者自然不會再追問。)

切勿輕視長輩們的決心,你好可能會聽到:「咁即係幾錢啫?」

神回應:「我簽咗公司份保密協議,如果透露咗我嘅人工,佢哋會炒我㗎。三姑,新年流流,俾條生路行吓。」(用求情mode幽默化解對方的咄咄逼人,不硬碰硬,晚輩式耍賴將之耍走。)

農曆新年|龍年祝福語,除了龍馬精神外仲有邊句好意頭?(am730製圖)

Ad Block
農曆新年|龍年祝福語,除了龍馬精神外仲有邊句好意頭?(am730製圖) 農曆新年|龍年祝福語,除了龍馬精神外仲有邊句好意頭?(am730製圖) 農曆新年|龍年祝福語,除了龍馬精神外仲有邊句好意頭?(am730製圖) 農曆新年|龍年祝福語,除了龍馬精神外仲有邊句好意頭?(am730製圖) 農曆新年|龍年祝福語,除了龍馬精神外仲有邊句好意頭?(am730製圖) 農曆新年|龍年祝福語,除了龍馬精神外仲有邊句好意頭?(am730製圖) 農曆新年|龍年祝福語,除了龍馬精神外仲有邊句好意頭?(am730製圖) 農曆新年|龍年祝福語,除了龍馬精神外仲有邊句好意頭?(am730製圖) 農曆新年|龍年祝福語,除了龍馬精神外仲有邊句好意頭?(am730製圖)

問題三:有男/女朋友未呀?

這個問題視乎你有多介意透露自己的感情狀況。如認為不必要隱瞞,可以直回。

第一手回應:有/冇。(心法:直達問題中心點,答時不帶尾音,不要用「有呀」、「有㗎」,令對方意猶未盡,最好放輕語調,漫不經心,要讓對方sense到你對延續這話題不感興趣。)

如果長輩追問:「男/女友做咩㗎?住邊呀?幾多歲?有冇相睇?」

一律神回:「人哋私隱我唔可以代答㗎。」(心法:煞有介事mode,與另一半劃清界線,突顯對方是獨立個體,不是可以任意討論的對象。)

問題四:幾時結婚呀?

先搞清楚敵情,親戚有幾多名兒女?他們都結了婚嗎?這兩點十分重要,可以作為子彈對付以下的煩人問題。

第一手回應:「暫時冇計劃。」(心法:與答「有冇男女朋友」一樣,不帶尾音,漫不經心,最大程度展示你沒有興趣再繼續這話題。)

答得「冇計劃」,預期中三姑會這樣窮追不捨:「仲唔結?你都唔細啦﹗」

神回應:「點解我仲未有表弟婦㗎?表姐幾時結婚呀?表哥係咪仲係嗰個女朋友?你要多啲關心佢哋嘅終身大事呀。」(心法: 採用聲線溫柔兼語帶關懷mode,要向親戚展示你對其家庭成員狀況略知一二,不要以挑釁語氣反問對方,心平氣和,就如長輩圖一樣,充滿關愛氛圍。)

農曆新年|拍拖未?結婚未?如何回應親戚問題而不尷尬?(am730製圖)

農曆新年|拍拖未?結婚未?如何回應親戚問題而不尷尬?(am730製圖) 農曆新年|拍拖未?結婚未?如何回應親戚問題而不尷尬?(am730製圖) 農曆新年|拍拖未?結婚未?如何回應親戚問題而不尷尬?(am730製圖) 農曆新年|拍拖未?結婚未?如何回應親戚問題而不尷尬?(am730製圖) 農曆新年|拍拖未?結婚未?如何回應親戚問題而不尷尬?(am730製圖) 農曆新年|拍拖未?結婚未?如何回應親戚問題而不尷尬?(am730製圖) 農曆新年|拍拖未?結婚未?如何回應親戚問題而不尷尬?(am730製圖)

問題五: 幾時生仔呀?

我知你知他知你想答:「關你咩事呀?」不過新年流流,主和不主戰,收起你的「寸嘴」魂,展現得體一面。

第一手回應:「我哋仲享受緊二人世界。」(心法:誠意作答,表示夫妻恩愛中,有些較開明的長輩,或會就此打住。)

不過要預期有些長輩不會滿意這個答覆,這時候你就要亮劍了。

神回應:「睇相話仔女屬虎旺我哋呀,不過舊年錯過咗,唔緊要,2034年機會會再嚟﹗」(心法:開啟人生滿希望模式,表達你對生仔的宏觀願景,無論長輩之後再說甚麼,微笑、點頭,強調自己與另一半會耐心等到2034,好年將至。)

以上這5條親戚拜年必問問題可能困擾了你很多年,不過看在過年份上,最緊要忍住度氣,展現幽默氣度,笑着回應,不要破壞自己的好心情。

Ad Block
Ad Block
請接受以下私隱政策及免責聲明,以示你同意am730內之私隱政策及免責聲明。了解更多
接受