Am730
東京奧運|張家朗奪金 陳約臨採訪變示愛︰送飛吻俾你
2021-07-26
news-images
張家朗獲得香港今屆奧運第一面金牌!

港隊勁揪!24歲的張家朗在周一東京奧運男子花劍個人賽決賽,以15:11氣走力爭衛冕的意大利劍手,勇奪香港史上第2面奧運金牌。張家朗與教練先後接受訪問,代表無綫的陳約臨見到家朗時,即時興奮大叫說︰「你係香港人驕傲,你有咩想同香港人講,依家所有人睇住你做LIVE,你有咩想講,我真係好鍾意你,點算呀?」

相關新聞︰港隊史上第2金!張家朗稱霸男子花劍

 

news-images
張家朗接受訪問時,有女記者不停表達個人感受,原來是無綫派出去的陳約臨。

陳約臨難掩興奮,更隱約聽到她的啜泣聲,陳約臨之後再說︰「你係點樣做到?你由今朝打到依家,你中間做過啲咩呢?」、「你一陣會做啲咩?」、「我直頭喺觀眾席睇到流晒眼淚!」、「嘩!你呢一刻攞獎牌呀!好激動!」、「我要改口叫你金家朗,唔得唔得唔得!你真係香港人驕傲!好proud of you」、「香港市民問我想做啲咩,叫我送飛吻俾你,但依家有social distance……」、「好多謝你!家朗!」等等。現場記者可能見陳約臨的提問內容不當,更多次中斷她。

相關新聞:東京奧運|出身籃球世家 身高193 「少年劍神」張家朗愛睇《One Piece》漫畫

news-images
陳約臨表現激動。
news-images
她在IG也表現激動!

完成訪問之後,陳約臨在鏡頭前表現激動,需要抖大氣才可繼續形容情況,不少網民怒轟她表現不專業。翻看陳約臨的IG,她已不停大讚張家朗靚仔,當她得知要追訪張家朗時,更緊張得邊跑邊拍片︰「oh my god!oh my god!」

news-images
陳約臨又如何分享今次採訪心得呢?
Ranking
See AllAm730
See AllAm730
See AllAm730
See AllAm730

隱私權保護政策

請細閱並示意接受以下私隱政策及免責聲明,按下「接受」表示你已同意並願意接受 am730 網站內之私隱政策及免責聲明。了解更多