Ad Block Ad Block
本地
2024-06-06 17:19:34

Ray Online|盧寵茂談禁煙分析「烟」字 稱像吸煙者被困籠中致傷

分享:
Ray Online|盧寵茂講禁煙分析「烟」字,稱像囚犯被禁在籠中。(林靄怡攝)

Ray Online|盧寵茂講禁煙分析「烟」字,稱像囚犯被禁在籠中。(林靄怡攝)

「吸煙危害健康」大家都耳熟能詳,政府今日公布嘅最新控煙策略提出短、中、長期措施,希望達致「無煙香港」,其中短期會推出10項措施,包括引入完稅煙標籤制度同全面禁止電子煙等另類吸煙產品。醫務衞生局局長盧寵茂喺記者會開場發言時,更利用煙嘅異體字「烟」去解釋吸煙對煙民造成嘅傷害,話「因」部分就好似煙民上癮之後被困籠中喎。

Ray Online|盧寵茂講禁煙分析「烟」字,稱像囚犯被禁在籠中。(林靄怡攝) Ray Online|盧寵茂講禁煙分析「烟」字,稱像囚犯被禁在籠中。(林靄怡攝)

「煙」本義是指火氣

盧局長喺記者會話,戒煙點解咁難嘅最主要原因就係食煙會令人上癮,煙草當中嘅尼古丁會令人不由自主咁吸食。佢之後就分享煙嘅異體字「烟」,話「因」部分打橫嗰劃就好似支煙,背後就係一個吸煙人士被困籠裏面,「因為吸煙會上癮,佢哋不由自主咁要繼續困喺呢個籠入面。」至於旁邊個「火」字部,佢就話正正顯示煙仔喺上癮嘅時候,會對吸煙人士造成傷害。

Ad Block

睇返網上資料,「煙」字係從「火」,「垔」聲,本義係指火氣,即係物質燃燒時產生嘅混合氣狀物;至於「烟」字,或從因,而「因」為聲符而已。兩者旁邊嘅「火」就同火有關,但就未表示會對吸煙者造成傷害。盧局長又提到,煙草含有超過7,000種化學物,包括70種致癌物,而根據科學研究,每2名長期吸煙者就會有1人提早死亡,全球八大致死原因更加有6個同煙草有關等等。

按圖輯了解3個有效戒煙方法(am730製圖) 按圖輯了解3個有效戒煙方法(am730製圖) 按圖輯了解3個有效戒煙方法(am730製圖) 按圖輯了解3個有效戒煙方法(am730製圖)
請接受以下私隱政策及免責聲明,以示你同意am730內之私隱政策及免責聲明。了解更多
接受