娛樂
2022-07-21 18:42:11

謝安琪 方皓玟組限定女團開騷

分享:
HK ENT

謝安琪、方皓玟破天荒攜手開show,fans超級期待。

謝安琪(Kay)和方皓玟(Charmaine)兩大歌姫破天荒同台演出的《Awaken Music Kay Tse x Charmaine Fong 覺醒音樂方皓玟 x 謝安琪》音樂會,將於下月1314日假亞洲國際博覽館舉行。兩位炙手可熱的女歌手相識多年、卻苦無合作機會;直至今年8月,她和她終於攜手舉行首個聯乘音樂會,Charmaine形容這是最好的時機:「知道有呢個合作覺得好開心,期待已久嘅一件事終於來臨!以前覺得Kay好靚,唔係淨係個人靚,個心都好靚;我本身唔係一個說話多嘅人,但係遇上佢就有好多話題,可能因為大家都係媽媽,而且我哋都好鍾意音樂,所以有好多事情可以分享。」Kay也自言是「方謝配」的fans:「我都好想睇呢個騷啊!身邊有唔少朋友打嚟訂飛,我個熱線好似無停過;有啲好耐無見嘅朋友、甚至小學同學都好想睇,我都好開心。」

HK ENT

Kay稱,現在最頭痛是還飛債。

歌曲題材貼地 香港人有共鳴

從《姿色份子》到《憶年》、《異流》走到《浮沙》,要數經典廣東歌,一定少不了KayCharmaine;二人亦不諱言將於音樂會上對唱、互唱以及獨唱,務求滿足觀眾願望。至於最令人頭痛的歌單編排,Kay卻無有怕:「我覺得我哋嘅歌都係貼地、親切、容易同觀眾有共鳴,所以設計歌單時好似幾容易,因為好多歌都可以放埋一齊。」Charmaine亦趁機透露二人的開會日常:「通常用一個鐘傾流程,然後用兩個鐘傾日常開心事,哈哈!」

HK ENT

已為人母的Charmaine,自言成為媽媽後心態變得從容自在。

母親身份更能體悟人生

除了歌手身份,KayCharmaine還有一個年中無休的角色——母親!二人不時交流湊仔經。Charmaine說自己昔日個性跳脫,直至兒子出生才變得從容自在,生命從此影響生命:「生咗小朋友之後,成個人好似去咗第二個階段,佢嘅出現令我重新經歷一次人生。」

兩子之母Kay也贊同成長是雙向的:「我兩個小朋友嘅性格好唔同,大仔好外向,同我30歲嘅時候好似,覺得成個世界好有趣、好想衝出去;到我40歲生細女時,因為我嘅人生踏入下一步,所以呢個小朋友同我一齊成長,又會經歷唔同嘅嘢,佢同我好似,都係鍾意安靜、懂得表達自己諗法,所以成長係互動嘅,就算我養育兩個小朋友,都會有兩次不一樣嘅經歷。」

兩位媽媽歌手坦言不會干涉子女的音樂取向,Kay還透露大仔張瞻近年熱衷聆聽本地歌曲,更會主動翻查父母親的舊歌細味歌詞,讓她好不感動。

隱私權保護政策
請細閱並示意接受以下私隱政策及免責聲明,按下「接受」表示你已同意並願意接受 am730 網站內之私隱政策及免責聲明。了解更多
接受