Am730
如果輸唔起就唔好炒樓
2021-09-22

在中秋節前夕,有老友到公司吹水,佢話股市大冧,唔見了很多錢,不過冇得賴,又冇人揸住支鎗迫佢買股票,我同老友講,千祈唔好同其他人呻,除了得唔到任何安慰之外,隨時會俾人話如果輸起就唔好炒股票。

內地有不少人以為炒樓不是賭,是投資,地產商有責任保障他們一定要賺錢,如果唔賺錢,就容許他們退房,仲要賠償利息給他們,這叫做維權。其實,這是內地物業炒家未成熟表現,投資物業是最豪賭,不少人一生都唔敢落注,錯過了一次又一次良機,到現在仍然要租樓住,如果炒樓可以維權,那些人一早已經炒樓,維權其實是助長炒風。

有買深圳豪宅樓盤的人話,他們傾家盪產買樓,現在樓價下跌,他們一定要維權。其實維甚麼權,買豪宅的人點會傾家盪產,搵嚟講。在香港,樓價愈高,借錢愈少,如果不是手頭鬆動,就千祈唔好買豪宅,不過,那些人又並不是講錯,他們是傾家盪產去炒樓。

中央政府三申五令,已經講了不少次住房不炒,炒家唔理中央意思就冇辦法,現在樓價下跌,炒家不但想盡辦法要求退錢,仲要維權,希望中央政府出面支持炒家。其實,這是炒家示弱表現,炒樓是一次豪賭,如果輸了千祈唔好講甚麼維權,否則就會俾人話,如果輸唔起就唔好炒樓。

作者為紀惠集團行政總裁

Ranking
See AllAm730
See AllAm730
See AllAm730
See AllAm730

隱私權保護政策

請細閱並示意接受以下私隱政策及免責聲明,按下「接受」表示你已同意並願意接受 am730 網站內之私隱政策及免責聲明。了解更多