Am730
借唔到錢買樓,樓價又怎會跌
2021-07-28

有老友話,香港樓市在經濟好的時候仍然升得很慢,在新冠肺炎疫情過後,有大量港人離開,樓盤充斥市場,樓市一定會下跌,他替我擔心。我覺得很奇怪,點解老友唔替自己擔心,反而替我擔心,原來老友只得一個自住單位,無論樓市升跌,都唔會賣走,否則就要租樓住,條數點計都唔化算,所以不用擔心。我問老友點解唔買多幾個單位,老友話買鬼買馬,銀行都唔肯借錢。老友在不知不覺間講出樓市不跌的理由。借唔到錢買樓,樓價又怎會下跌。

上星期筆者與上一任金管局總裁陳德霖食飯,佢問我有冇人鬧佢推出逆周期措施,我話當日不知幾多,無論銀行家或投資者,他們認為金管局阻住地球轉,應該好似以往一樣,可以自由向銀行借錢,由銀行自負盈虧,最多設一個七成上限。當時有不少人叫我同陳德霖反映,我話一定會同陳總講,在任何壓力下,都不能夠撤銷逆周期措施,否則初次置業者就要俾多很多錢買樓,負債累累,是非常危險,而炒家就會賺到盤滿砵滿。當樓市下跌,損失的人就會怪罪金管局,不少人話我專登唱反調,唔似一個物業投資者。

大家可能不了解逆周期措施其實是定海神針,在樓市上升時,可以壓住樓市升勢,理由是大家都借唔到錢買樓。但當經濟環境不好,樓市又不會大跌,因為大家在樓市上升都借唔到錢買樓,除了自住的單位外,很少有其他單位,既然冇樓,當然冇樓可賣,樓市又怎會大跌,調整一定會有,但幅度不會很大,但不會有人說當時金管局推出逆周期措施是做得對。

作者為紀惠集團行政總裁

_文章轉載自「AM地產」facebook:
http://bit.ly/2wls4EF

Ranking
See AllAm730
See AllAm730
See AllAm730
See AllAm730

隱私權保護政策

請細閱並示意接受以下私隱政策及免責聲明,按下「接受」表示你已同意並願意接受 am730 網站內之私隱政策及免責聲明。了解更多